Rozhovor s šéfkuchařem Vojtěchem Besedou
Jako malý chlapec trávil většinu času v kuchyni hraním s dřevěnou lžící.
Raději používá čerstvé suroviny přímo ze zahrady, na základě receptů, které si pamatuje jako ty nejchutnější, které formovaly jeho současné kulinářské chutě. Bezprostředně po škole odešel získávat zkušenosti do Prahy, kde pracoval v restauraci Maze v hotelu Hilton pod vedením jednoho z nejznámějších kuchařů na světě – Gordona Ramseyho. Později získal zkušenosti v rodné Karviné v restauraci Lázní Darkov i v Golf Resortu v nedaleké Ropicí. Absolvoval zahraniční stáž, díky níž měl možnost vařit v 5hvězdičkovém hotelu Meliton Portocaras Grant Resort Hotel a 4hvězdičkovém Yaliscari Palace Hotel.
“Mým cílem je dosáhnout v zámecké restauraci maximální efektivity práce se surovinami a při tom minimalizovat potravinový odpad”.
Skvělá kuchyně od Vojtěcha Besedy
Vaření vyjadřuje naši nejlepší edici občerstvení a lásky. Věříme, že restaurace není jen místo. Chceme přimět lidi, aby přestali jen jíst. Chceme, aby se k nám naši hosté vraceli a toužili zažít něco, co je znovuobjeví. Jídlo je pro nás záminkou k rozhovoru, cestování skrz vzpomínky, sny a touhy. Pro nás je nejdůležitější sezónnost a pečlivě vybrané přísady nejvyšší kvality. Hlavní chutě, které dominují v menu jsou připravovány podle novodobé vize a při použití těch nejnovějších gastronomických postupů pod vařečkou šéfkuchaře Vojtěch Besedy, jenž získal bohaté zkušenosti v Praze od gastronoma Gordona Ramsayho. Servírujeme tradiční českou kuchyni s moderním pojetím „slow food“. Nezřídka kdy překvapujeme naše hosty nejznámějšími pokrmy z různých koutů světa. Obsluha dbá na profesionální a elegantní servírování připravených jídel, tak, aby nevznikly žádné nedostatky. Naši barmani připravují originální drinky, koktejly a výtečnou kávu. Náš someliér je ochoten vždy představit nabídku výběrových vín z naší vinotéky. Svým hostům umíme splnit přání i přípravou pokrmů, která nejsou uvedena v jídelním menu.
Jakým slovem bys označil Českou republiku?
Domov
Jaká je tvá oblíbená restaurace v ČR?
Mých oblíbených restaurací je u nás více, ale raději objevuji nová místa s různými druhy kuchyní a koncepty, než bych se vracel do jedné konkrétní.
Nedávno jsem s rodinou navštívil restauraci Kovářova kobyla, kousek od Teplic nad Metují. Má supr koncept a příjemnou atmosféru, takže se dá říct, že se stala jednou z mých oblíbených. Nebo taky restaurace Kuchyň u Pražského hradu, ta mi je svým stylem hodně blízko.
Kam chodíš na dobré jídlo?
Většinou vařím doma, ale když máme chuť si na něco dobrého zajít a necestovat při tom daleko, tak se rád vracím do restaurace Přístav Kostkov, nebo Hostinec Harcoff, které mám kousek od domova.
Kam chodíš na kávu?
Do práce…
Kam chodíš pro sladkou dobrotu?
Do Café Rottigel. Je to rodinná cukrárna s výbornými dezerty, zákusky a dorty. Je kousíček od našeho zámečku a připravují dorty a sweet bary i pro naše svatby.
Kam nejraději jezdíš o víkendu?
Volné víkendy trávím s manželkou a dětmi. Bydlíme v Beskydech, takže často vyrážíme na procházky po okolních kopcích, nebo vyhledáváme aktivity pro děti. Rád jezdím na jižní Moravu, nebo na Slovensko.
Jaký je tvůj oblíbený pohled?
Nejkrásnější pohled je vždy na spokojené strávníky, hlavně na mou ženu a děti, když si pochutnávají na něčem, co jsem pro ně připravil.
Kam se chodíš učit něco nového?
Rád se setkávám s bývalými kolegy, nebo kamarády z gastra a navzájem si předáváme poznatky a zkušenosti.
Kam se chodíš inspirovat?
Na internetu, kulinářských akcích, v restauracích.
Taky občas čerpám inspiraci ze starých kuchařských knih a snažím se staré recepty přetvářet v něco nového za použití moderních technologií a postupů.
Kam nejraději chodíš na sluníčko a čerstvý vzduch?
Jak jsem už zmínil, žijeme s rodinou v Beskydech, takže nejčastěji chodím po horách, na houby, nebo jen tak do lesa.
Jaká je tvá oblíbená hudba?
Muziku poslouchám rád jakoukoli, nejčastěji rock a hip hop. Oblíbené skupiny mám například Prago union, nebo Jedi mind tricks.
Co se ti na České republice nejvíce líbí?
Rozmanitá příroda. Například Cesta na Dolský Mlýn brodem řeky Kamenice byl skvělým zážitkem, který jsem v naší zemi nečekal.
Jaký je tvůj oblíbený koníček?
Samozřejmě vaření, ale i turistika a chození na houby a ideálně, když se vše spojí do jednoho výletu.
Kam chodíš za uměním?
Protože je můj brácha herec, nejraději chodím na jeho divadelní představení.
Kam chodíš poslouchat hudbu?
Od té doby, co mám děti poslouchám hudbu nejčastěji v autě cestou do práce, kde si pouštím Slovenské rádio FM. Nebo do Rock Cafe v Jablunkově.
Kdo je tvůj oblíbený český interpret?
Pavel Harant a Adam Svatoš
Za co nejraději utrácíš?
Kšiltovky, boty a samozřejmě kvalitní jídlo
Co je nedoceněné?
Práce pomocné síly v kuchyni. Je to velká dřina, která je nedoceněná. Hosté většinou vidí práci kuchařů a obsluhy, ale bez práce pomocné síly bychom se nemohli věnovat tomu, abychom ze sebe dostali to nejlepší.
Kde nejraději bereš své hosty?
Vařím pro ně doma, nebo je beru ven na zahradu, kde na ohni rozžhavím kotlík.