• English
  • Polski

Nový Gastrofestival v Petrovicích: historické jízdy, veteráni a to jídlo!

21. května 2022

Bez nadsázky se dá mluvit o přehlídce jídla. Ti, kdo navštívili Gastrofestival v Petrovicích u Karviné, mohli ochutnat sladké, slané, české, slezské, polské, italské nebo chorvatské dobroty.

Fronty byly u mnoha stánků. Samozřejmě u těch, kde se točilo pivo, pekly klobásy nebo žebra, ale v kurzu byly i gofry, jak se ve Slezsku říká vaflím, a pak oblíbená slezská specialita – placky pečené na plechu.

U stánku Spolku vesnických hospodyněk z Velkých Kunčic, což je obec asi sedm kilometrů za hranicí. „Kolik těch placků upečeme? No však podívejte na tu řadu. Bude jich hodně, těžko říct nějaké číslo. Teď jdu míchat čtvrtou várku bramborové směsi,“ řekla asi po dvou hodinách pečení Helena Fujcik, jedna z krojovaných hospodyň.

Směs na tuto slezskou specialitu není moc odlišná od českých bramborových placek, kterým se v nářečí říká stryky. Na na polské placky jsou potřeba nastrouhané brambory, cibulka, česnek, sůl, pepř, trocha kmínu, vajíčka. Všechno se zamíchá, do směsi se přidá bramborová mouka, trochu mouky pšeničné a trošku smetany, aby směs nečernala. Ovšem konečný výrobek se nesmaží, ale peče na horkém plechu nebo litinovém plátu. Ve Slezsku se podávají se smetanou, slaninou nebo třeba výpečky jako v Petrovicích. Na odbyt šly velmi dobře, někteří si dali repete, jak jim a jejich dětem placky chutnaly.

Veteráni na kolech i kolejích.
Vedle pouťových atrakcí, stánků s jídlem, pivem, vínem, kávou či sladkostmi byl připraven také hudební program. Velkým tahákem byla historická auta, která do areálu v dlouhé řadě přijela po 15. hodině. Lidé mohli obdivovat staré škodovky, polské fiaty i maluchy, žigulíky, fiaty, legendární citroën, zvaný kachna, a pak americké koráby z 50. a 60. let – vozy značek lincoln, chryster nebo cadillac, kterým přijel Elvis Presley a spolu s ním Marylin Monroe. Kromě čtyřkolových veteránů dorazili na svých strojích i majitelé historických motocyklů.

První ročník této mezinárodní akce se konal v sobotu v motokrosovém areálu v Petrovicích, kam návštěvníky přivezl historický vlak z Ostravy, Bohumína, Dětmarovic i Karviné a od nádraží do areálu pak zhruba 40 let starý autobus. Za oknem měl ještě „zapomenutou“ cedulku „účelová doprava Prostřední suchá – Důl Dukla“.
karvinsky.denik.cz


Přihlaste se k odběru newsletteru!

Odebírejte náš newsletter, abyste jako první věděli o novém jídelním a nápojovém lístku, novinkách na wellnessu, pořádaných akcích a dalších novinkách.
Partneři
Ocenění
© 2025 Zámeček Petrovice a.s.

Vytvořilo s ❤️ Denali studio v Karviné

SVATOMARTINSKÉ MENU 🍷🪿

Od 7. listopadu 2025 do vyprodání zásob.

Paštika z husích jater, marinovaná hruška, tymiánový olej a brioškový chips 225 Kč

Svatomartinský husí kaldoun se širokými nudlemi, kořenovou zeleninou a kousky masa 125 Kč

Konfitované husí stehno s červeným zelím s jablky a brusinkami, kysané zelí zahuštěné brambory, špekový a pečený bramborový knedlík, výpek s rozmarýnem 585 Kč

Plněný tvarohový knedlík s marinovanými švestkami s levandulí, švestkové pyré, mandlová drobenka a vanilkový tvaroh 175 Kč

Zvýhodněná cena celého menu: 990 Kč/os.

Rezervace stolu na čísle +420 606 740 810